Over ons

Een huisdier is van onschatbare waarde ook (of misschien wel juist) voor mensen die geldproblemen hebben. Huisdieren oordelen namelijk niet. Zij zijn regelmatig hun enige steun in deze moeilijke periode. 

Mensen met weinig geld praten vaak niet over hun problemen omdat ze veel schaamte ervaren rondom hun situatie. Maar financiële problemen kan iedereen overkomen; een partner die wegvalt, een baan die je kwijtraakt, onvoorziene hoge rekeningen en noem maar op. Mensen ervaren hierdoor veel stress. 

Als je dan ook nog eens de angst ervaart om je huisdier te verliezen omdat je er eigenlijk niet meer voor kan zorgen. Dan is dat pijnlijk. 

Om die reden startte Maria Lambregts het buurtinitiatief Dierenvoedselhulp Schiedam. Dat al een paar maanden later uitgroeide tot een stichting. Zij herkent de grote liefde voor de dieren en weet hoe het is om niet veel geld te hebben.

Een huisdier is voor veel mensen enorm belangrijk. Zij doen hun dieren niet ‘zomaar’ weg ook niet als ze het financieel moeilijk hebben. Door gevoelens van schaamte en het taboe dat rust op weinig geld hebben raken mensen in een isolement.  

Een huisdier zorgt nog voor wat aanspraak en gezelligheid hebben. Je niet helemaal alleen voelen. En bijvoorbeeld een hond kan je ook weer in contact brengen met mensen uit je buurt. Zo neemt een huisdier een belangrijke plaats in, in het leven van het baasje. 

Onderzoek laat zien dat mensen dichter in de samenleving blijven staan als ze een huisdier hebben. Uiteraard is het verstandig om afstand te doen van je huisdier op het moment dat je er niet meer goed voor kunt zorgen. Het is echter een enorm zware beslissing die je niet zomaar neemt. Het lukt ook lang niet altijd om een goed plekje voor een huisdier te vinden, waardoor een dier vaak letterlijk op straat wordt gezet. Wat achterblijft is een schuldgevoel, en dat schuldgevoel ervaren mensen sowieso als ze afstand doen van hun geliefde dier. Ze hebben een gevoel van falen, terwijl ze er lang niet altijd zelf iets aan kunnen doen waardoor zij in hun benarde situatie terecht zijn gekomen.

De stichting wil mensen met een kleine beurs ondersteunen zodat zij voor hun dier kunnen blijven zorgen. Zij willen ervoor zorgen dat deze mensen hun liefde voor hun huisdier kunnen blijven delen. Dat zij minder stress ervaren omdat zij zicht niet hoeven af te vragen of zij hun huisdier wel te eten kunnen geven. Dat zij dichter in de samenleving kunnen blijven staan. 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan Stichting Dierenvoedselhulp Schiedam? Doneer dan je geld op onze rekening. Je maakt er baasjes én hun huisdier ontzettend gelukkig mee.

Stichting Dierenvoedselhulp Schiedam is een vrijwilligersorganisatie en volledig afhankelijk van subsidie, sponsoring, giften en middelen.